Hjälp! Ingripa vid dominansförsök?

Idag träffade vi Tilda igen. De kom hit och vi släppte lös hundarna på det vanliga stället, det vill säga "lerplanen" som jag så fint brukar kalla det där jag brukar ha Dina lös. När vi mötte dem började Dina skälla på en gång. Jag tror hon blir så glad över att träffa Tildas matte och försöker få hälsa på henne, samtidigt som hon blir ständigt påhoppad av Tilda som hon tycker är jobbig, och därför börjar hon skälla?

När vi alltså släppte dem fortsatte skällandet, men i en annan ton. Dina säger ifrån, hon är väl för vuxen för lekfulla dominanta valpar.

Vi har nu låtit dem springa lösa ihop i två dagar i sträck, men Tilda vägrar ge sig. Vi har inte velat ingripa alls utan tänkt att hundar ju brukar lösa sånt där själva, men det gör inte de här två. Det är för det första väldigt jobbigt för oss människor att höra Dina skälla så som hon gör, men det har ju sin anledning. För det andra så vet vi inte vad vi ska göra åt Tildas envisa dominans.

Hon är ju en amstaff och de är ju envisa och har väl mer dominanta drag än andra raser, men i övrigt får hon väldigt mycket aktivering och lydnadsträning och promenader och verkar sköta sig ganska bra. Men hon är tydligen likadan mot alla hundar, oavsett storlek och ålder.

Ska man ingripa i det läget, och i så fall hur?
För fortsätter det såhär är det bara en av fyra som tycker att det är roligt att träffas, och den enda är Tilda. Jag och N får ingen chans att utväxla några ord med varandra och Dina blir stressad och irriterad av det. Så tips välkomnas!

Kommentarer
Postat av: melina

Ett tips är att testa att vänta med att låta hundarna få ögonkontakt men inte hälsa förrän du och N har hälsat och hundarna är helt lugna och stabila. Träna deras uthållighet helt enkelt. Annars är det lätt att en eller båda hundarna jagar upp varandra. Viktigast är det väl att själv inte börja skrika och bli irriterad, eftersom hunden tar efter ditt beteende.



och till skällningen kan man ju plocka fram vattensprutaren och spruta lite vatten på nosen när den skäller, dock är det många hundar som älskar den.





hoppas nåt av det kan vara till hjälp, annars hoppas jag du finner någon lösning :)

2009-01-26 @ 08:07:14
Postat av: Marie

Du benämner det som dominans... Tänk om det istället är något helt annat... Dominans är väldigt, väldigt sällsynt på hundar! Och rådet att spruta vatten på en hund är ett väldigt dåligt råd - lär er om hundarnas inlärning med association så förstår ni varför!



Ta hundarna på en promenad istället! De är uppenbarligen inte intresserade av att leka med varandra! Låt den ena gå först och den andra en bit bakom - på ett sådant avstånd så att den som skäller är tyst och känner sig okej i situationen. Glöm inte att beröm och belöna hundarna när de funderar bra - byt plats efter ett tag så den som går först nu istället går efter den andre.



Kanske är de inte intresserade av varandra - acceptera det och tvinga dem inte på varandra!

Lycka till - hundträning är enklare än vad man tror!

Marie

2009-02-13 @ 17:21:53
URL: http://hundblogg.bloggagratis.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0